mina <3<3<3


Tillbaka efter pausen

Jag tog en välbehövlig paus från allt och då blev det inte mycket skivet men nu har jag andats ut och är tillbaka i sadeln.

Nu sover lillkillen, eller typ. Nätterna har blivit bättre! Jag kan läsa hans små ljud bättre och så har Liam och jag sovit ensamma så vi slipper gå på tå när fredrik ska till jobbet. Kan ju inte bli någon långvarig lösning men vi kör på den nu:)

Nappen funkar klockrent! Förutom när han tappar den såklart;) Som Minire sa så har vi nog trott att han varit hungrig när han har haft magont men nu rapas det och spys massor så att lillen inte ska få ont.

Ikväll ska vi på kräftskiva på gatan och jag tror att fredrik skulle stanna hemma med Liam om han inte ångrar sig. Ska bli jättemysigt att sitta och snacka skit med grannarna...

nu skriker Liam efter mat:)

Liam älskar sin napp


Längesen nu....

Liten bloggtorka har det varit här mellan feber och skrikperioder men nu börjar vi må bättre!!:)

Jag har bestämt mig hur jag ska göra med amningen:) Jag kör både tutte och kompleterar med ersättning när det behövs. Det är mysigt och lätttillgängligt. Jag vet inte om jag ska amma i sex månader men än sålänge forsätter jag.

Vi provar just nu miniform på Liam för att se om han skriker minde och det hjälper faktiskt. Det är magdroppar som ska bryta ner gaser för vi har anat att han har väldigt ont i magen emellanåt och har därför skikit så fort vi lagt honom ner för att natta honom och det är nog därför vi har trott att han aldig blir mätt för han skriker efter mat när han har ont i magen. Har hört att bebisar gör det när dom har ont i magen, dom förvirrar ihop magont med hunger på något sätt. Nu pruttar han en hel del så det är nog en massa gaser som ska ut och så kan han bli mätt på bara tutten:) Tack Carro för tipset:)

Nu sover Liam en stund så jag ska passa på med:)

Kram

Vi får besök!

Emme och Wilma kommer hit och myser lite:)

Tack för råden!

kikade in en snabbis bara innan i filmpausen är över. Massa bra råd har jag fått idag av Marre och hennes syrra Amina:) Känner mig lugnare med allt nu! Vevve var här och fick lillen lugn och sövde Liam medans jag drack kaffe:) Tack för alla saker!!

Blir jäteglad över kommentarerna jag får här för man är ju lite grön:) nu drarfilmen igång så jag svarar imorn:)

Lägger in en av mina favvobilder på Liam. Den får alltid mig att le för att han ser så rolig och söt ut på den. Lite som E.T haha:D


Söker lite råd

Vår älskade lille Liam skriker hela näterna och det tar runt 2½ timme att natta honom igen. Alla ni som har barn är det så eller har vi bara en liten gaphals? Han får massor med mat både från mig och erättning när vi märker att han inte blir mätt men han skriker ändå..

Jag har funderat på att sluta amma men jag vill inte det egentligen. Det är ju bra för honom och mig och så är det mysigt med. Anledningen till att jag funderar över det är att han blir sällan helt mätt av att bara amma utan skriker efter mer och dom gånger han blir mätt är när det har gått många timmar mellan ammningarna och han har fått ersättning istället.  Han skule bli mindre stressad tror jag om han fick bli mätt direkt istället för att vi sitter och ammar i sammanlagt 40 min och sen värma på ersättning ändå. Det är ett jättedilemma just nu. Nu har han somnat efter han fick flaskan men jag ammade honom i över en timme sammanlagt och jag låter alltid honom släppa bröstet men han ville ha mer.

Det kanske hör ihop med att han är orolig om nätterna??

Några snabba frågor
När kan man börja med babysitter/bärsele??

Baby Blues

Omkring hälften av alla mammor går igenom en period av gråtmildhet kort efter förlossningen. De känner sig "upp och ner" och kan börja gråta utan någon speciell anledning. Detta varar vanligtvis bara i några dagar.


Jag har den där jäkla bluesen. Jag tjuter hela tiden och känner mig helt otillräcklg. Men sen har jag Fredrik som stöd så allt känns mycket bättre idag!:) Igår kom han hem med 10 röda rosor och ett underbart humör som ghorde att allt kändes mycket bättre. Liam har sin skrikperiod på Kvällen/natten nu mera vilket är ganska påfrestande för jag kan ju inte sluta tjuta så fort han börjar. Jag känner att bluesen börjar att avta med hjälp av Fredrik och jag känner mig så mycket bättre:)

Förresten fick vi blombud idag:D Min kusin och min faster med respektive sände jättefina blommor och lyckoönskningar. Då blir man extra glad.

Nu sover min lilla kille:) Han är så söt när han sover:)


sötnosarna


Min söta Fredrik


Världens vackraste Liam

Förlossningen del 2

Sitter och tittar på min journal från BB nu. Känns jättekonstigt för jag kommer inte ihåg allt pga trötthet och alla mediciner så det är bra att vi fick med den hem så att jag kan kan titta igenom den och minnas i min egen takt. och allt är inte som jag minns det. Det är så mycket kärlek och Fredrik och jag pratar om den dagen ganska ofta. Senast för två timmar sen:)

Ska forsätta där jag slutade...

Det var vid 10.15 som Lena frågade om jag ville ha EDA och jag sa ja på stört. Jag skulle inte ha mera ont än jag behövde var mitt resonemang. Jag kände ingen större skillnad först men det var väll för att jag ville att den skulle börja värka på en gång. Det som även hände var att sammandragningarna blev glesare så jag fick värkstimulerande dropp för att det skulle komma igång igen. Jag hatar det där droppet! Jag ångrar ändå inte att jag tog ryggmärgsbedövning för utan den tror jag att smärtan hade varit olidlig.

Runt 12.30 sitter jag på bollen, som en pilatesboll, och vaggar. Jag sitter även på en pall som ser ut som en låg toasits och det gjorde så ont, allt för att jag ska öppna mig mer. Tror att jag var öppen runt 7 cm här men kämpar för att nå de magiska 10 cm. Dom vill att jag ska kissa men det går bara inte så dom får tappa mig och sätta in en kateter och det var faktiskt skönt att slippa tänka på att kissa:)

Nu är det bara en lång smärtsam väntan! Upp och ner på pallen, bollen och sängen. Ut forsar blod och fostervatten och jag skriker nog en hel del. Fredrik lämnar mig inte en sekund för skriker jag efter hans hand som jag kramar genom varje värk.

Vid 15.45 undersöker dom mig igen och säger att jag är öppen 10 cm och jag tänker "nu kör vi. Snart är min bebis här!" Men det blir mera väntan för vår lilla kille låg fel. Han hade huvudet snevridet och låg ovanför något som kallas spinea. Hon förkladade att det var som om han låg över en kant och kunde inte vända på sig. Allt det gav ett otroligt tryck och barnmorskorna bad att jag skulle röra på mig mer mellan värkana och sätta mig ner och ställa mig upp om vartannat så kanske han skulle vända sig.

Efter ett tag ökade dom på smärtdroppet så värkarna kom ännu tätare och blev starkare. Jag får lägga mig i ner och hon säger åt mig att ta i och trycka vid nästa värk så ska hon försöka vända barnet. vi försökte ett tag men det gick inte. Jag trodde verkligen att barnet skulle pressas ut men den där jäkla snevridningen pajade ju allt! Fredrik satt brevid och såg helt förkrossad ut. Jag såg hur synd han tyckte om mig och jag såg äve att han trodde att nu kommer vårt barn.

Ett tag efter att dom hade gått och vi forsatte att kämpa på vid värkarna i förlossningsrummet och jag kände mig helt slut och uppgiven. Jag orkade inte mer. Jag hade varit vaken i över 22 timmar med värkar som ökat i smärtgrad och ville bara att min bebis skulle komma ut. Under en värk bestämde jag mig att nu måste det hända något så jag skrek åt Fredrik att trycka på knappen och in kom barnmorskan. Jag förkladare att jag orkade inte mera och frågade om kjesarsnitt. Jag försökte att släppa lustgasen ibland för hon ville verkligen det men jaghördeju och uppfattade allt hon sa iallafall. Hon nämde sugklocka och tänkte nej! Kjesarsnitt sa jag igen och snälla Lena lyssnade och sa att hon skulle hämta en doktor.

Lite efter 17 kom läkaren och bedömde att jag skulle in på akut kjesarsnitt. Det heter akut kjesarsnitt men det var ju inte så att dom rusade in i operationssalen. Jag hade bara tur att det fanns en lucka ledig just då så att dom kunde ta emot mig.

När dom förbredde mig för operationen vid 17.30 och tog ut värkdroppet var det som en tung sten föll från min livmoder. Jag vart helt matt. Värkarna avtog och allt blev väldigt dimmigt och jag dåsade av från och till.

Det var skönt för nu visste jag att nu är det nära! Det ända som var läskigt var när man rullas in i operationssalen och ser alla grönklädda människor runt om en och alla starka lampor och ma försöker vara med och vara skärpt men det går knappt men det gick snabbt över för Fredrik var där och snart var vi tre.

Jag fick en till EDA injecerad och någon jättespruta som bedövade där dom skulle snitta. Jag var vaken från och till och jag kommer ihåg att jag inte fattade att som hade öppnat upp mig utan jag trodde att dom bara klämde på min mage. Kl 18.14 föddes Liam. Det tog 7 minuter från att dom öppnade mig tills han var ute. Allt är så luddigt där men jag kommer ihåg att jag såg att det var en pojke och att han mådde bra. Sen såg jag hur Fredrik,barnmorskan och den lille gick iväg för att ta hand om honom medan läkarna sydde ihop mig.

Det tog lång tid innan dom kom till mig mina älsklingar. Jag låg på intensiven och väntade men jag var så trött och borta så det kändes inte som om det hade gått 1½ timme. Jag försökte hålla mig vaken för jag tänkte "snart är dom här och då kan jag ju inte sova".

När dom äntligen kom var det så underbart! Min fina lilla kille!
Jag var så glad och ledsen på samma gång. Här hade jag världens finaste människa brevid mig men jag kunde inte röra mig. Jag kunde inte hålla om mitt barn. Dom hade råkat bedöva min högra arm så den bara låg där som en spagetti och ville inte lyda och den andra armen skakade som ett asplöv, varför vet jag inte. Jag var tvungen att ligga stilla pga såret men jag ville hålla honom. Då kom Lena och la Liam på mitt bröst och han började amma. Vilken känsla. Helt plötsligt var han där och jag älskade den lilla killen så oerhört.

Hela första natten fick Fredrik byta blöjor och trösta och jag fick bara se och det var väldigt jobbigt att inte kunna gå till honom men jag tror ändå att det förde något gott med sig. Fredrik fick en sådan nära kontakt men Liam direkt. Det måste varit jobbigt för honom med när Liam skrek och han var tvungen att lösa det själv men det gav en riktig skjuts till självförtoendet tror att och att känna sig trygg i papparollen.

Vi hade tre jättebra dagar på BB. Vi lärde oss så otroligt mycket och vi växte verkligen in i föräldrarollen. Dom är så duktiga och snälla där och peppar en till tusen! Jag kommer ihåg att Lena sa " Du har kämpat så bra, du har ju varit med om två förlossningar skulle man kunna säga." Det fick mig att känna mig stolt. Jag klarade det och fick världens finaste belöning!

Min förlossning blev inte som jag tänkt mig men vad blir det egentligen. Jag har ändå nästan bara bra minnen från allt förutom smärtan men den hör ju till. Den är ju en del av allt det häftiga i att föda barn.
Jag fick klart för mig hur mycket Fredriks stöd betyder för mig och hur stark vår kärlek är. Jag minns lyckan jag kände i det ögoblicket  vi blev en familj och kärleken. Vi har ett sådant vackert barn som vi har skapat! han är vår och vi älskar honom över allt annat! Vi är världens lyckligaste!<3

LIAM 25/8-10
KL. 18.14
4000 G.




Förlossningen del 1

Jag måste ju dela med mig om det häftigaste som någonsin hänt mig. Aldrig har jag känt så många olika känslor under en dags tid som jag gjorde den 25/8!

Det började på natten till den 25....

Jag hade haft ont i två nätter i rad så jag tog inte smärtan så allvarligt och försökte sova bort den vilket inte gick såklart så istället låg jag vaken hela natten med värkar som jag försökte klocka. Kommer ihåg att jag tänkte "Nej det kan inte vara dags, det är ju inte 5 minuter emellan värkarna". Sedan hade alla jag pratat med sagt, "du vet när det är dags, man känner bara det". Inte jag. Morgonen innan hade jag ringt till BB två gånger för att jag var osäker om det var på gång men deras råd var att stanna hemma så det gjorde vi och jag vågade inte ringa igen morgonen därpå för jag kände mig som en tjatmoster.

När klockan blev 5 på morgonen började det göra ondare och ondare så jag tog en VARM dusch vilket var sååå skönt. Fredrik stod i valet och kvalet om han skulle åka och jobba men jag tyckte att han skulle det så så blev det. 5 minuter efter han hade åkt vid 6.30 gick vattnet. Det gjorde fortfarande inte så jätteont så jag ringde BB och sa att vi var påväg. Fredrik rusade hem och var så söt men stressad. Själv tog jag det dölugnt och tog en till dusch för vattnet är ju inte så mysigt att ha på sig. Jag satte på mig örhängen och piffa mig lite.  Men sen när vi hade åkt halvvägs ökade smärtan mer och mer.

När vi kom till BB var det bara en massa väntan tyckte jag. Vänta på att någon skulle ta emot oss. Vänta på svar från urinprov. Vänta på att bli undersökt. Allt går ju mycket långsammare när man har ont. När barnmorskan kom för att titta hur öppen jag var efter över en timme såg jag att hon blev förvånad. "Du är öppen 5 cm och det är igång" Jag blev med jätteförvånad men glad samtidigt. Halvägs och jag hade inte superont. Jag trodde att det skulle gå snabbt och att jag kanske inte skulle känna den där riktiga smärtan. Jag hade ju helt fel.

Vi lunkade in i ett förlossningsrum och barnmorskan förklade allt och ville att jag skulle duscha men jag ville ha lustgas istället. Jag hade ju redan duschat två gånger och de skulle inte ha hjälpt mot smärtan jag hade vid värkarna då. Jag skulle knappt hunnit sätta på duschen innan nästa värk kom för det var bara 2 minuter emellan dom. Så det blev lustgas istället. Lustgasen var min bästa vän! Jag släppte den aldrig hur mycket alla än tjatade. Dom skulle vara tvugna att dra den ur händerna på mig!

Jag fick reda på att barnmorskorna skulle byta skift och att jag skulle få en ny och då vart jag jätteorolig. Jag började känna mig trygg med hon jag hade men jag är glad att det var skiftbyte för min nya barnmorska var helt underbar. Lena fanns där för mig till 100%. Vilken klippa!

Fredrik och jag kämpade oss igenom värkarna med hjälp av lustgasen och varandra. Jag skriver vi för utan Fredriks närvaro hade jag aldrig klarat det. Helt sjukt vilket stöd han var för mig. Vid varje värk höll jag hans hand så hårt och jag såg att han fanns där. Jag kände så mycket kärlek från honom och allt det hjälpte mig oerhört mycket.

Det var när dom satte in värkstimulerande droppet som den riktiga smärtresan började men det skriver jag om nästa gång för annars blir det alldeles för långt..

Kram på er alla/johanna










<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3


RSS 2.0